Previous year question paper - Postal/Sorting Assistant Examination (2013-GK) with answer Key

1. Government of India has recently granted "Maharatna Status to two more Navratna Public Sector enterprises. Which are the these new companies joining the club of Maharatna public sector undertakings.

(A) Steel authority of India Limited and National Thermal Power Corporation Limited
(B) Bharat heavy Electrical Ltd and Gas authority of India Limited
(C) Indian Oil Corporation and Coal India Limited
(D) Bharat Heavy Electricals Limited and Oil and Natural gas corporation

 Ans: B

2. India's newly built and tested missile 'Astra' is meant for
(A) Surface to surface strike
(B) Air to Air Strike
(C) Surface to Air Strike
(D) Air to surface Strike
Ans: B

3. The Governor General who adopted a policy of Europeanization of Bureaucracy
and an exclusion of Indian from higher posts
(A) Warren Hastings
(B) Wellesley
(C) Cornwallis
(D) Dalhousie
Ans: C

4. During which movement Bal Gangadhar Tilak was given the epithet Lokmanya
and Gandhiji give the slogan 'swaraj in a year' respectively:
(A) Home rule Movement and Non Cooperation Movement
(B) Swadeshi Movement and Dandi March
(C) Quit India Movement and Civil Disobedience Movement
(D) Khilafat Movement and Civil Disobedience Movement
Ans: A

5. Recently Dargah Muinuddin Chisti at Ajmer was in news due to visit of Pakistani
Prime Minister Dargah Muinudding Chisti at Ajmer was built by:
(A) Qutubuddin Aibak
(B) Alauddin Khilji(C) IItutmish
(D) Khijra Khan
Ans: B

6. Bauxite is an ore of:
(A) Zinc
(B) Aluminum
(C) Lead
(D) Copper
Ans: B
7. Which one of the following is the land area in the extreme south of India?
(A) Indira Point
(B) Rameshwaram
(C) Cape Comorin
(D) Puducherry
Ans: A



8. The ozone layer lies in the:
(A) Troposphere
(B) Tropopause
(C) Stratosphere
(D) None of these
Ans: C

9. In Union Budget 2013-14, "Voluntary Compliance Encouragement Scheme" was
launched by Government of India. This scheme is related to:
(A) Service Tax
(B) Commodity Transaction Tax
(C) Income Tax
(D) Securities Transaction Tax
Ans: A

10. Economic Survey 2012-13 states that Non Performing Assets of increased
from 2.36% to 3.57% in September, 2012. The description of Non performing
Assets was with reference to which sector.
(A) Telecom Sector(B) Human Resource Sector
(C) Oil and Gas Sector
(D) Banking Sector
Ans: D

11. This is the rate at which Reserve Bank of India borrows money from
commercial banks:
(A) Reverse Repo rate
(B) Statutory Liquidity ratio
(C) Repo rate
(D) Cash reserve ratio
Ans: A

12. As per election commission of India, how many recognized national political
parties are there in India?
(A) 6
(B) 2
(C) 7
(D) None of these
Ans: A

13. The present deputy chairman of Rajya Sabha is elected member of Parliament
from which State of India?
(A) Andhra Pradesh
(B) Tamilnadu
(C) Kerala
(D) Karnataka
Ans: C

14. The constitution of India was adopted on:
(A) 26th January, 1950
(B) 15th August, 1947
(C) 26th November, 1949
(D) 26th January, 1951
Ans: C

15. The Present strength of Rajya Sabha members is ..... out of which..... are
representatives of states and union territories of Delhi and Pondicherry and .... are
nominated by president:(A) 250, 238, 12
(B) 247, 235, 12
(C) 245, 233, 12
(D) 248, 236, 12
Ans: C

16. Which of the following glands produces insulin in human body?
(A) Pancreas
(B) Spleen
(C) Liver
(D) Pituitary
Ans: A

17. Which of the following is food poisoning organism
(A) Clostridium botulinum
(B) Streptomyces fecalis
(C) Lacto bacillus
(D) None of these
Ans: A
18. Development of goiter (Enlarged thyroid gland) is mainly due to deficiency of:
(A) Sodium
(B) Calcium
(C) Iodine
(D) Iron
Ans: C

19. The emission of which causes global warming?
(A) Carbon dioxide
(B) Carbon monoxide
(C) Nitrogen
(D) Hydrocarbon
Ans: A

20. Who was adjudged player of the tournament by scoring most number of runs
in the tournament in women's world cup cricket held recently:(A) Jess Cameron
(B) Megan Schutt
(C) Anya Shrubsole
(D) Suzie Bates
Ans: D

21. Who won the inaugural Hockey India League ended in Ranchi recently:
(A) Ranchi Rhinos
(B) Uttar Pradesh Wizards
(C) Delhi Wave Riders
(D) Mumbai magicians
Ans: A

22. FIFA-2014 world cup is proposed to be held in:
(A) Quatar
(B) Brazil
(C) Spain
(D) Russia
Ans: B

23. Wanchoo committee Dealt with:
(A) Direct Taxes
(B) Right to Information Reforms
(C) Agriculture Prices
(D) Parliamentary Reforms
Ans: A

24. Kyoto Protocol is:
(A) An international agreement for extradition of foreign enemy
(B) An international agreement describing formula for conversion of foreign
exchange
(C) An international agreement to reduce green house gases
(D) An international agreement to deal with International Terrorists organization
Ans: C

25. India successfully completed its 101th space mission by launching Indo - Frenchsatellite SARAL recently. This satellite is for:
(A) Preparation of a detailed and complete map of Antarctica
(B) Study the climate on Mars
(C) Oceanographic study
(D) None of these is true
Ans: C

Previous year question Paper -------- Recruitment to the cadre of Postal/Sorting Assistant Examination 2009


                                   PART  I  -  ENGLISH 
 Select  the  most  appropriate  word  /set  of  words
1.        The  most  nearly  opposite  in  meaning  to    VALOR  
2.        
A  admonition     b  Injustice     c  Cowardice    d   Generosity 
 2  The  word    most  nearly  similar  in  meaning    TENTATIVE 

   A   Prevalent    b  Portable   c   Mocking   d  Experimental   

 3     The    pair   whose  relationship   is  most  like    the  relationship  expressed    in  the  pair      beggar: beg

A  Medium:  Advise      B  Mediator  :Disagree   c  Mercenary :  Demand   d  Mentor: Guide 
 Fill  in  the  blanks    (  question  4-10) 

4   We  lost   confidence  in  him   because   he  never -------------- his  promises 

5   Her  true  feelings  --------------- themselves  in  her  sarcastic asides ,  only  then  was  her  --    
revealed 
6   Technically  glass  is  a  mineral   and  
A  water  so   b  water  is  so    c   so  is water   d   so  water  is 

7  Rajasthan  ----------- a  very  dry  climate
A  has   b  being   c  having   d  with 
8  One  of  the  least  effective    ways  of  storing    information  is  learning   -------it 
A how  repeat  b  repeating    c  to  repeat    d  repeat 
9  Many  modem  architects  insist  on-------------  materials    native  to  the  region   that  will  --------------
Blend    into  the  surrounding  landscape 
A  use  b    to  use  c  the  use  d  using 

10  By  the  time  a  baby  has  reached   its  first  birthday,  he  should  ,  without  the  help  of    an  adult
-----------  sit  up  or  even  stand  up
A  to  be  able   to  b  able  to  c  to be  able  d  be  able  to  
                                                 PART  II  :  MATHEMATICS
11  A jar  contains 10  red  marbles  and  30  green  ones  ,  How  many  red  materials  must  added  to  the  jar  so  that  60  %  of  the  materials  will  be  red  ?
A 25    b  30  c  35  d  40
12  Driving  at  48  miles  per  hour  ,  how  many  minutes will  take  to  drive  32  miles 
13 If  a  =0   *8321 and  b  =9*7321  what  is  the  value  of  a-b 
A  8000  b  9000  c  7000  d   6000
14 From  1983 to  1990 the  number  of  applicants  to  a  college  increased  15  % to  5060. How  many  applications  were  there  in  1989?
15 Find  two  numbers  whose  sum  is  27  and  product   is  182
A  11.12  b  12,13  c  13.14  d  14,15
16 How many   three  digit  numbers   are  divisible by  77 ?
A  108  b  118  c  128  d  138 
17 Liz  is  now  twice  as  old  as  jose  but  6 years  ago  she  was  5 times  as  old  as  he  was  .  How  old  is  Liz  now?
18 What  is  the  sum  of  the  product  and  quotient  of   8 and  8?
A 62 b  64 c  40 d 48
19 Liz  solved  24  maths   problems  in   15 minutes. At  this  rate  how  many  problems can  she  solve   in  40 minutes 
A  25 b  64 c  40  d  48
20 if  the  average  (arithmetic  mean)  of  25,31 and  x  is  37  what  is  the  value  of  x 
Collected   and  prepared  by  S  Jayachandran,  System  Administrator  ,  Mavelikara  Head   Post  office  ,  Mavelikara  -690101

Online test for IPO Examination ..........

Here  we again   started    providing  study   materials    ,  online  test  ,  submitting   a  set of  new  model  questions  and  posting  previous  years  question  papers    for  various  departmental  examination  like  IPO,  PM  cadre  , LGO  Examination  ..................................



               For  test doze    to  hundreds of IPO   aspirants 
               Now   You can  test  Your   progress  of  study   in  a simple  test 
               Here  we provided  a  simple  test   containing  10   multiple  choice  questions.

  Please  try  to  participate  it  and  check  your  knowledge  
  More   study materials and model questions are waiting for you  ………….  .

with  best  wishes  

shankarjaya
                              To participate  10  questions    online  test    .............  click  

               
                                              

    IPO  ONLINE  TEST  

 http://postalguide100.blogspot.in 

                                                 

Vacancy Position for the post of Sorting Assistant /PASBCO/PA CO/RO /PA MMS -2014 Kerala Circle


SARMS



RMS  DIVISIONS
(SORTING ASSISTANTS 2013-2014)

RMS 'EK'












Dn,











1
Ernakuam
2226
18
0

0
18
36
0
0
0
1

RMS 'CT'











2
Dn., Calicut
2225
15
5

0
8
28
0
0
0
0

RMS 'TV'












Dn.,











3
Trivandrum
2227
16
5

2
10
33
0
0
0
2

Total












SARMS

49
10

2
36
97
0
0
0
3










Total vacancies for 2013-2014 for Other Categoires


Name of







Out of Column 7. Vacancies

the







reserved for horizontal
S. No.
Unit/Div

OC
SC

ST
OBC
TOTAL

adjustment













Ex-

OTHER







PH-I
PH-II
PH-III
Service

POSTS







(VH)
(HH)
(OH)
man
1
2

3
4

5
6
7

















1
PASBCO

2
0

0
1
3
0
0
0
0
2
PA CO/RO

20
7

1
12
40
1
0
0
3

PAMMS











3
Kochi

1
0

0
0
1
0
0
0
0
4
PARLO

6
2

0
3
11
0
0
0
0
















468x60 Ads

728x15 Ads

Blogroll

ജാലകം

Blogger templates

Blogger news

Google+ Followers

Powered by Blogger.

Follow by Email- To get articles from this blog to your email

Translate

Popular Posts

Search This Blog

Loading...