Sunday, 27 April 2014

Question from PA/SA Examination held on 27th April 2014 (Assam Circle) ................. GK

In  which  discipline   united  state   holds   maximum  number  of  Nobel  prize   awards 
 science   physics   chemistry   Medicine-  Physiology

September   28  is  observed  as  

world  vegetarian  day     united   nations  day    world  rabies  day   world  television  day 


who  said  these  words  

when  i  was  leper’s  wounds   ,  i  feel  i  am  using    the  lord  himself   . Touch  a  leper   touch   him  with  love 

Mother  Teresa    mother  George   Telkania

Junk  e-mail  is  also  called  
spoof   spool  sniffer-script   spam 


which  of  the  following    cups/trophies   is  associated  with  football

Davis  Cup         Deodhar  trophy           champions  trophy              santhosh  trophy 


with  whose   permission  did  the  English   set  up  their   first  factory   at  sutrat 

Akbar   Jahangir              Shahjahan                       Aurangazeb 

Which  one  of  the  following    is  the  longest    National -  Highway  in  India 

NH 2   NH    7   NH  8    NH  31


Blue  color    of  the  sky  is  consequence  of  

reflection    refraction   scattering  dispersion 


which  is  the  best  known  bird  sanctuary  in  Hariyana 

sultanpur   Bhartpur   Rajaji  sariska 

Prime  Minister  Manmohan  singh  has  declared   decade  2010-2020 as 
Decade  of  innovation    Decade  of  Science     Decade  of  Poetry  Decade  of  Children 

What  is  the  function  of  Keyboard    in  computer 

print    Input   type       in between  input  and   output 

which  Indian  film  was  nominated  as  Oscar 

Jurassic  Park                Alma  Aras            Elizabeth      Lgaan

Navy  day  is  observed  on 

Dec  4   Oct  28    Nov  7             Nov  14


Who  is  the  author  of  the  book  Naked  Triangle   

RK  Narayan    Khushwant  singh    Balwant  Gargi   Amrit  Pritam 


Which  one  of  the  following    connects   the  different  parts  of  a  computer  which  usually made  of  wires 
URLs               Modem                 Buses              CPUs



with  which  game  does  santhosh  trophy  associated 
Tennis   Cricket   national  Football    Golf 

2 comments:

  1. Solved Questions Assam Circle PA/SA Exam 2014 General Awareness Section

    1) In which discipline United States holds maximum number of Nobel Prize awards?
    (A) Science
    (B) Physics
    (C) Chemistry
    (D) Medicine-Physiology
    Ans. (D) Medicine-Physiology

    2) September 28 is observed as
    (A) World Vegetarian day
    (B) United Nationas Day
    (C) World Rabies Day
    (D) World Television Day
    Ans. (C) World Rabies Day

    3) Who said these words:
    When I wash a leper's wounds, I feel I am nursing the Lord himself. Touch a leaper, touch him with love
    (A) Mother Teresa
    (B) Mother George
    (C) Yulkania
    (D) Sister Herkey
    Ans. (A) Mother Teresa

    4) Junk e-mail is also called
    (A) Spoof
    (B) Spool
    (C) Sniffer Script
    (D) Spam
    Ans. (D) Spam

    5) Which one of the following cups/trophies is associated with football?
    (A) Davis Cup
    (B) Deodhar Trophy
    (C) Champions Trophy
    (D) Santhosh Trophy
    Ans. (D) Santhosh Trophy

    6) With whose permission did the English set up their first factory at Surat?
    (A) Akbar
    (B) Jahangir
    (C) Shajahan
    (D) Auragzeb
    Ans. (B) Jahangir

    7) Which one of the following is the longest National Highway in India?
    (A) NH 2
    (B) NH 7
    (C) NH 8
    (D) NH 31
    Ans. (B) NH 7

    8) Blue colour of the sky is consequence of
    (A) reflection
    (B) refraction
    (C) scattering
    (D) dispersion
    Ans. (C) scattering

    9) Which is the best-known bird sanctuary in Haryana?
    (A) Sultanpur
    (B) Bharatpur
    (C) Rajaji
    (D) Sariska
    Ans. (A) Sultanpur

    10) Prime Minister Manmohan Singh has declared decade 2010-2020 as
    (A) Decade of Innovation
    (B) Decade of Science
    (C) Decade of Poetry
    (D) Decade of Children
    Ans. (A) Decade of Innovation

    11) What is a function of a keyboard in a computer?
    (A) Print
    (B) Input
    (C) Type
    (D) In between input and out put
    Ans. (B) Input

    12) Which Indian film was nominated for an Oscar?
    (A) Jurrasic Park
    (B) Alam Ara
    (C) Elizabeth
    (D) Lagaan
    Ans. (D) Lagaan

    13) NavyDay is observed on
    (A) Dec 4
    (B) Oct 28
    (C) Nov 7
    (D) Nov 14
    Ans. (A) Dec 4

    14) Who is the author of the book "Naked Triangle"?
    (A) R K Narayan
    (B) Khuswabt Singh
    (C) Balwant Gargi
    (D) Amrit Pritam
    Ans. (C) Balwant Gargi

    15) Which one of the following connects the different parts of a computer which is usually made up of wires?
    (A) URLs
    (B) Modem
    (C) Buses
    (D) CPUs
    Ans. (C) Buses
    16) With which game does Santhosh Trophy associated?
    (A) Tennis
    (B) Cricket
    (C) National Football
    (D) Golf
    Ans. (C) National Football

    17) The introduction of token currency by Mohammed-bin-Tughlaq did not succeed because
    (A) the scarcity of silver for minting the silver Taka was over
    (B) Merchants refused to accept the token currency
    (C) Extensive counterfeiting of token currency
    (D) foreign trade suffered badly
    Ans. (C) Extensive counterfeiting of token currency

    18) Which one of the following is the first National Park established in India?
    (A) Bandipur
    (B) Corbett
    (C) Velavadar
    (D) Peri
    Ans. (B) Corbett

    19) One light year is approximately equal to:
    (A) 10^11 km
    (B) 10^15 km
    (C) 10^56 Km
    (D) 10^16 Km
    Ans. (A) 10^11 km

    20) Fatehpur Sikri was once the capital of the Mughal Empire. This city was built by
    (A) Akbar
    (B) Shah Jahan
    (C) Aurangazeb
    (D) Jahangir
    Ans. (A) Akbar

    21) Which state gives Nandi Award?
    (A) Kerala
    (B) TAmil NAdu
    (C) Karnataka
    (D) Andhra Pradesh
    Ans. (D) Andhra Pradesh

    22) Who is the author of the book "The Rights of Man"?
    (A) Thomas Hardy
    (B) Thomas Mann
    (C) Thomas Moore
    (D) Thomas Paine
    Ans. (D) Thomas Paine

    23) Which of the following term is used in game of Cricket?
    (A) Love
    (B) Scoop
    (C) LBW
    (D) Tee
    Ans. (C) LBW

    24) Which one of the following was the first English newspaper in India in the 1780?
    (A) The Calcutte Gazette
    (B) The Bengal Gazette
    (C) The Bengal Journal
    (D) THe Bombay Herald
    Ans. (B) The Bengal Gazette

    25) Rain water collected after 30 to 40 minutes of raining is not suitable for drinking because it
    (A) Contains bacteria and dirt
    (B) Contains dissolved toxic chemicals
    (C) is deficient in minerals
    (D) is acidic

    Ans. (D) is acidic

    ReplyDelete